Een van de redenen vond ik recent op het internet. Mijn bevinding wordt hiermee bevestigd.

Ik ben ook van mening dat hoefijzers mét lip er voor de hoefsmid opzitten, ze zouden beter blijven zitten. Ik vind dat op deze lippen de kans op drukkingen heel groot is. Niet voor niets lopen topsportpaarden op liploze hoefijzers.

Het volgende artikel is hier te vinden.

Voorbeslag met dubbele lippen schadelijk voor paardenvoet

Tegenwoordig komen we veel paarden tegen waarbij de voorvoeten beslagen zijn met hoefijzers met dubbele lippen. Een nieuwe hype? Ik vraag me af of de hoefsmeden die paarden op deze manier beslaan, wel eens hebben nagedacht over de uitwerking van dit soort beslag aan de paardenvoet? Kennen ze überhaupt de anatomie van de ondervoet? Of leggen hoefsmeden dit beslag aan omdat hun collega dat ook doet, zonder daarbij te denken aan de gevolgen voor de paardenhoef.

 

We beslaan onze paarden om de hoeven te beschermen tegen overmatige afslijting. Het beslag moet de hoef ondersteunen en ervoor te zogen dat er geen schade aan de hoornwanden ontstaat. Een hoefsmid die zijn vak en de anatomie van de voet goed beheerst en smeedvaardig is kan ijzers in elke vorm volgens de bouw van de voet smeden en natuurlijk ook zelf de lippen aantrekken. Jammer is het wel dat de meeste hoefsmeden ijzers leggen, waar vanuit de fabriek al lippen zijn aangezet. Dus die hoefsmid kan niet meer bepalen op welke plaats de lip moet staan.

Kennis van de anatomie en werking van de voet is voor een smid een must om zo goed mogelijk te kunnen bekappen of beslaan. Het paard heeft twee verschillende hoefvormen, waarbij de voorvoet rond van model is en de achtervoet iets spitsvormig. Deze verschillende hoefvormen hebben ook te maken met de verschillende beweging. De voorvoet rolt over de teen naar voren en de achtervoet stuwt, dat wil zeggen dat deze voet een afzet heeft en niet over de teen rolt. Het voorijzer is rond en het achterijzer spitsvormig. De nagelgaten van voor en achterijzers zijn dan ook verschillend geplaatst.

Dubbele lippen slecht
Er zijn veel onzinnige ijzers in omloop voor waarom men voorijzers met dubbele lippen gebruikt. Bijvoorbeeld dat de hoef steeds afbrokkelt en de hoefsmid denkt dat op deze manier te voorkomen. Wat hij blijkbaar niet weet is dat de hoeven juist stuk gaan door deze manier van beslaan. Of een paard dat telkens de ijzers er onderuit trapt en de hoefsmid denkt dat dit beslag beter onder de hoef blijft zitten. Er zijn ook smeden die denken dat ze met een dubbele lip de vorm van de voet kunnen corrigeren. Men gebruikt zelfs wiggen om de voetas (stand van de ondervoet) weer normaal te krijgen. Het probleem wordt hierdoor echter alleen maar groter, omdat de wiggen de stand eerder verslechteren dan verbeteren.

Nog erger is het als men een dubbele lip voorbeslag gebruikt met als reden dat de hoef van het paard dan nog beter kan rollen. De werkelijkheid is dat deze voet in het teengedeelte geen ondersteuning krijgt, doordat de draagwand niet op het ijzer staat. De beide zijwanden krijgen door de dubbele lippen meer druk wat op den duur leidt tot te lage verzenen.

Veel hoefsmeden snappen niet dat dit hoefbeslag de plank totaal misslaat. De klant ziet dit soort beslag ook vaker en denken dat dit de oplossing is. Het kan ook gemakzucht van de smid zijn, een ijzer met dubbele lippen verschuift niet tijdens het passen en nagelen. Maar het blijft een tekortkoming van zijn vakmanschap.

Doorbloeding belemmerd
Dubbele lip voorijzers zijn slecht voor de hoornschoen. Het hoefmechanisme is belangrijk voor de doorbloeding, maar door dit beslag wordt dit hoefmechanisme belemmerd en de hoornwanden zullen op den duur stuk gaan. De wanden worden door deze lippen opeengeklemd zodat de hoornschoen gaat deformeren (een andere vorm aannemen). De tenen worden langer, waardoor de verzenen te veel druk krijgen en lager worden. Het gevolg hiervan is dat de voet een lange teen krijgt, die niet meer zo snel is te herstellen. Wanneer de voeten zo zijn vervormd dat er geen rond ijzer meer onder kan, dan worden gewoonweg achterijzers gebruikt die het probleem nog groter maken.

Mijn broer en ik hebben veel paarden beslagen en probleemvoeten opgelost, maar nooit met dubbele lippen aan een voorijzer. Een beslag zonder lippen is beter, dat geeft ondersteuning aan de hele voet en voorkomt vervorming. Het breakpunt ligt terug onder de voet. De afrolling van de voet wordt versneld, zonder dat het extra kracht van de pezen en banden vergt. Dergelijk beslag bevordert de beweging van het paard. Een beslag zonder lippen is voor een hoefsmid die niet kan smeden, veel moeilijker te leggen.
Dubbele lippen onder een voorvoet bieden geen enkele oplossing om het paard beter te laten lopen of problemen te voorkomen. Het mag niet gebeuren dat de Nederlandse hoefsmeden deze manier van beslaan normaal vinden.

Rob van Nassau en zijn broer Antoon hebben een Hoefsmederij in Oud Gastel. Ze zijn rijksgediplomeerde leraar instructeur specialist hoefsmeden.
Deze opinie verscheen woensdag 7 september 2011 in De Paardenkrant

1 antwoord
  1. Олег
    Олег zegt:

    die van mij staat ook voor op ijzers met 1 lip ooit heeft die voor 8 weken een ijzer eronder gehad met 2 lippen (achterijzer) vanwege het feit dat er geen ijzer met 1 lip onder kon worden geslagen omdat hij ze zich altijd aftrapte en zo zijn hoef had kapot gemaakt. overigens ben ik overgestapt naar een andere smid daarna en mij is trouwens hier in DL ook opgevallen dat hier veel paarden lopen met een dubbele lip ijzers op onder de voorhoeven mijn paard heeft jaren ijzers gehad met 1 lip voor, sinds een tijdje staat hij op ijzers met 2 lippen (wel voorijzers). De rede hiervoor was dat zn verzenen erg snel eronder schuiven. Door deze ijzers blijft hij een stuk rechter op zijn hoef staan en schuiven de verzenen er dus minder onder. Ook waren zijn hoeven niet zo heel denderend van kwaliteit (wel beter na jaren voeren van biotine) en dit ijzer geeft net een beetje meer ondersteuning. Mijn hoefsmid is er vaak geen voorstander van, maar bij deze hoefstand wel. Ik had van hem begrepen dat wanneer de lippen tussen het eerste en nagelgat zitten, ze (voor zover bekend) het hoefmechanisme nauwelijks meer belemmeren dan een ijzer met 1 lip.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *